Casestudie: Dehiscente trauma wonde aan het been en huidtransplantaties
Het Avance Solo wondbehandelingssysteem met negatieve druk is geïndiceerd voor patiënten die gebaat zouden zijn bij wondbehandeling met negatieve druk, meer bepaald omdat dit hulpmiddel de wondgenezing kan bevorderen door exsudaat en besmettelijk materiaal te verwijderen.
Foto's en aantekeningen ter beschikking gesteld door: Sanna Kouhia, vaatchirurg; Tuula Eskelinen, wondverpleegkundige; Arja Korhonen, wondverpleegkundige, de polikliniek chirurgie/ polikliniek wondzorg, Kainnuu Central Hospital, Kajaani, Finland
Wondgeschiedenis
Een 72-jarige vrouw met huidige behandeling voor hypertensie, perifeer vaatlijden en chronische longziekte, presenteerde zich met een dehiscente beenwonde.
44 dagen voor het basisbezoek was de patiënte gevallen, waarbij ze haar rechterenkel verwondde en bovendien een kleine kneuzing in het rechterbeen proximaal en anterieur veroorzaakte.
Er ontstond een groot hematoom in het gebied van de kneuzing en de huid necroseerde. De enkelwonde werd primair gehecht, maar de wonde ontwikkelde zich niet meer. Vanwege de negatieve progressie van de wonden werd een revisie uitgevoerd en een traditioneel NPWT-systeem toegepast. Later bleek dat de wonden nog steeds bedekt waren met fibrine. Tussen de wondverzorgingsbezoeken door werd er een larven therapie uitgevoerd, waarbij de NPWT werd gestopt.
Behandelingsregime
44 dagen na het trauma werd een extra wondrevisie uitgevoerd en werden er huidtransplantaten aangebracht.
Een draagbaar negatieve druk wondtherapiesysteem werd met succes toegepast onder compressieverband en een steunkous. Eén verband van 15 x 30 cm bedekte beide wonden.
Resultaat
Beoordeling op baseline toonde twee wonden met afmetingen van respectievelijk 10 cm x 3 cm en 12 cm x 4 cm, beide met een diepte van 1 cm. De meeste wondgebieden waren gegranuleerd (90%) en er was slijm aanwezig (10%) maar geen necrotisch weefsel. Het exsudaatniveau was laag en zag er helder/droog uit.
12 dagen na het eerste bezoek waren de wonden negatief geëvolueerd en 80% van de wonden waren nu geëpithelialiseerd en 20% nog steeds gegranuleerd. Het exsudaatniveau in de canister was laag, maar het exsudaatniveau rond de wonden was gemiddeld en bruin/bloederig en zag er viskeus uit.
Bij follow-up bezoek 3 (30 dagen) was de wonde op de enkel afgenomen tot 0,4 cm x 1 cm met een diepte van 0,2 cm met 90% van het oppervlak geëpithelialiseerd en 10% gegranuleerd, terwijl de tweede wonde nu volledig genezen was.
Het exsudaat was nog steeds bruin/bloederig en viskeus en matig in hoeveelheid.
44 dagen (88 dagen na het trauma) na het eerste bezoek waren beide wonden volledig genezen.
Er waren geen tekenen van infectie in de wonden tijdens de behandelingsduur en er werden geen antibiotica toegediend.
De huid rondom de wonde zag er de hele periode gezond uit en er werd geen wondvuller gebruikt.
Geen extra verbandwissels buiten de geplande follow-upbezoeken.
Bij elk follow-upbezoek werd een nauwkeurig debridement uitgevoerd, behalve bij bezoek 4 (44 dagen na de uitgangswaarde).
De patiënt meldde geen pijn voor of tijdens het verwijderen van het verband.
Prestaties
Alle prestatieaspecten van het verband werden als 'Zeer goed' ervaren, inclusief de geschiktheid van grootte en vorm van het verband. Het verbandformaat van 15x30 cm lag goed op de tibia en bedekte beide huidtransplantaten.
De exsudaatbeheersing van het wondverband was goed en werkte zeer bevredigend ondanks het feit dat één wondverband een situatie met twee wonden bedekte.
De algemene indruk was zeer goed, omdat het huidtransplantaat snel was verbeterd bij de follow-up van een gecompliceerde trauma wonde gevolgd door revisie en huidtransplantatie, en het apparaat gemakkelijk en moeiteloos te gebruiken was.
Patiëntervaring
De patiënte was tevreden met de behandeling gedurende de hele behandelingsperiode en beschouwde deze als moeiteloos en pijnloos. Ze was erg tevreden over het geringe aantal verbandwissels en het gemakkelijke beheer van de behandeling.